Odotukset urheiluseuroja kohtaan kasvavat ja toiminta ammattimaistuu. Työt tehdään silti pitkälti vapaaehtoisvoimin, ja seuran perustehtävät on turvattava. Varsinais-Suomen suurimman koripalloseuran toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi on valmis vastaamaan haasteisiin.
Salossa tammikuun toisena viikonloppuna järjestettävä AND1 Tournament on Salon Vilpas Koripallo ry:n suurin vuosittainen talkootyön voimannäyte. Yhdeksättä kertaa järjestettävä turnaus on kasvanut vuosi vuodelta ja on nyt jo historian suurin turnaus Salossa: 1200 pelaajaa 125 joukkueesta pelaavat yhteensä 300 ottelua.
Salon Vilpas Koripallo ry on Varsinais-Suomen suurin koripalloseura. Aktiivisia jäseniä on noin 600. Seuran viime syksynä valitsema toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi on nähnyt Vilppaan toimintaa polvenkorkuisesta saakka. Perheen kaikki sisarukset pelasivat korista, isä oli otteluissa järjestysmiesvastaava ja äiti toimi juniorijaostossa sekä kioskin myyjänä, jota tehtävää hän hoitaa edelleen.
Vilppaan lippulaiva on edustusjoukkue Vilpas Vikings, joka pelaa Korisliigassa. Ottelut keräävät Salohalliin viikoittain tuhatkunta katsojaa. Junioritoiminta on kuitenkin seuran tärkein toiminnan muoto. Liigajoukkue toimii ennen kaikkea esikuvana nuorille.
Ammattimaista toimintaa vapaaehtoisten voimin
Vihiniemen mukaan seuran päätehtävä on olla yhteiskunnallinen toimija, joka tarjoaa Salon lapsille ja nuorille hyvää seuratoimintaa: mahdollisuuksia kanssakäymiseen, liikuntaan ja sosiaalisuuteen.
– Nykyisin seura koetaan yhä useammin palveluntuottajaksi. Urheiluseuroja verrataan yrityksiin, joilta ostetaan tietty palvelu, jolta on oikeus odottaa tiettyä tasoa. Tämä ajattelu luo meille haasteita, mutta se myös potkii meitä kehittämään toimintaamme, Vihiniemi sanoo.
Vilppaan koripalloseurassa on neljä päätoimista työntekijää ja noin sata vapaaehtoista. Resurssit on kohdistettava oikeisiin asioihin. Siksi seuran jäsenrekisterin ylläpidossa ollaan ottamassa käyttöön Membookia, jolta odotetaan hyötyjä monessa muussakin asiassa.
– Hallinnollisten asioiden täytyy toimia kitkattomasti, jotta voimme keskittyä perustoimintaamme. Näemme Membookin palveluna, jonka avulla voimme turvata sen, että seuramme pystyy tarjoamaan mahdollisuuksia liikuntaan ja elämyksiin, Vihiniemi kertoo.
Jäsenrekisteripalvelu vapauttaa aikaa ja helpottaa viestintää
Vihiniemen visioissa nykyisin manuaalisesti hoidettavat taloushallinnon tehtävät automatisoituvat uuden jäsenrekisteripalvelun käyttöönoton myötä. Vihiniemi odottaa saavansa Membookista työkalun myös viestintään ja yhteisöllisyyteen. Sen sijaan, että kukin joukkue käyttää aikaa omien viestintäkanavien avaamiseen ja ylläpitoon, Membook voisi tarjota joukkueille valmiin toimintamallin ja yhden foorumin, jossa kaikki viestintä hoidetaan.
– Membookista voisi tulla joukkuehuone, jossa keskustellaan ja tiedotetaan asioista. Seuraan liittyessään lasten vanhemmat alkaisivat käyttää Membookia, ja sitä kautta Vilpas-perheeseen kasvaisi uusia jäseniä.
Vihiniemi näkee uuden jäsenrekisteripalvelun myös keinona nostaa seuran omaa profiilia sidosryhmien ja vanhempien silmissä. Membookin avulla annetaan ammattimainen kuva seuran toiminnasta.
Yhteisöllisyys on seuralle suuri mahdollisuus. Vaikka Korisliiga on ammattilaisliiga, Salon ottelutapahtumat järjestetään edelleen täysin vapaaehtoisvoimin. Salohalli on koko korisperheen olohuone. Viikonlopun And1-turnaus nostaa tunnelmaa koko kaupungissa: näin hienosti meillä kaikki toimii!